Onderrug

Onderrug

Bij een masseur is een van dingen die men altijd graag gemasseerd wil hebben de rug. Eigenlijk samen met de nek en schouders het meest gemasseerd. Natuurlijk is het logisch als je voor over met de rug naar de masseur ligt is dit beschermend naar je jezelf. Je hoeft je immers niet bloot te geven en het is een weldaad voor de belaste rugspieren.

Bij de meeste mensen is het vermoeidheid, stress gerelateerd en begrijpen de meeste mensen best dat met ontspanning en rustig aan doen, het weer een stuk beter zal gaan. Maar als we gaan kijken waarom de rug nu zo naar voren komt, is dat ook een plek waar veel pijn zit die de meeste van ons herkennen.

De rug pijn is ook de nummer 1 wat betreft ziekte verzuim. Een aantal van die klachten is door een arts vrij gemakkelijk vast te stellen, al dan niet met behulp van foto’s of een scan. De zogenaamde specifieke rugklachten. Denk aan oa hernia, slijtage, maar ook kanker hoort bij de specifieke klachten.

Als dat stuk is uit gesloten kom je bij de aspecifieke klachten. De klachten die niet door een arts zijn te diagnosticeren naar een aandoening. Denk oa aan spit, ischias, en het vast zitten van het SI gewricht.

De klachten die o zo heftig kunnen zijn, maar er is geen direkt aanwijsbare reden voor. De klachten waar je als persoon helemaal gek van wordt, terwijl er dan wordt gezegd dat paracetamol, fysiotherapie en als uit eindelijk middel zenuw behandelingen de oplossing zou zijn.

Nu is pijn voor mij een aanwijzing van het lichaam. Het is eigenlijk een van de weinige communicatie manieren die het lichaam heeft om duidelijk te maken dat er ergens in het systeem van het lichaam, eigenlijk in het wezen wat de mens is, verkeerd gaat. En dan bedoel ik niet alleen fysiek, maar ook in het emotionele, energetische,  onderbewustzijn, niet bewust zijn van, enz.

Het wezen is een compleet geheel, waar veel meer aanwezig is dan alleen een fysiek lichaam. Het gebruikt emotie, energie, inzicht, groei en nog veel meer om ons steeds weer verder te helpen in het leven. Als je dit aanneemt kun je ook voorstellen dat als er ergens in dat systeem iets niet goed gaat( doorstroomt) er een blokkade( pijn)  ontstaat. Het lichaam kan dan niet even zeggen hallo, mijn energie in mijn onder rug stroomt niet. Het enige wat het lichaam kan doen is pijn ( symbool) aangeven om zo proberen duidelijk te maken dat er ergens in het systeem iets vast loopt.

Ik zal het proberen te verduidelijken met een voorbeeld. Als we eens de onderrug nemen. De verbinding tussen het bekken ( je eigen centrum, wie je bent, je eigen kracht  ) en het bovenlichaam ( het hoofd, het denken, het bewuste.) De verbinding hier tussen hoort flexibel en beweeglijk te zijn. De onderrug steunt op het bekken en andersom geeft het bekken steun aan de onderrug om het bovenlichaam te dragen en rechtop te zetten. Als je nu zelf veel in het denken leeft en weinig inzicht of aandacht hebt voor wie je echt zelf bent (je eigen waarde) . Dus je zoekt je bevestiging niet in je zelf of je leeft niet oprecht zoals je van uit je gevoel wilt zijn, kan de onderrug niet zacht en soepel mee werken. De onderrug komt klem te zitten tussen 2 dingen die niet met elkaar overeen komen.  Ook als je in denken de nodige problemen ervaart ( Bv financiële, materiële zorgen ) kom je vast te zitten. Je eigen kracht draait immers niet op geld maar op tevredenheid.

Liefde en verdere groei en ontwikkeling. Geld heeft geen waarde in dat stuk. Zo zijn er meerdere dingen die in het wezen wat de mens is niet overeenkomen kunnen komen wat terug te brengen is naar de onderrug.

Dit is fysiek niet vast te stellen, maar wel fysiek te voelen.

Nu zul je afvragen wat kan ik hier nu mee. Meestal is dit stuk wat ik beschrijf niet bewust aanwezig in de persoon. Door er bewust naar te kijken en aandacht aan te geven  waar het lichaam een probleem aangeeft  kun je hier mee in je eigen bewuste leven de veranderingen inzetten waardoor het weer flexibiliteit in je rug komt.

Hiermee wordt de pijn minder en als je de veranderingen verder doorzet, zal de pijn ook niet meer terug komen.

Natuurlijk zal dit aanpassingen vragen in je leven, soms zelf grote aanpassingen. Maar neem van mijn het is het waard .

Jacob Leppers Optimos Massagepraktijk